comment 0

Skapa engagemang, delaktighet och resultat med GAMIFICATION

reality - worst game ever
Gamification – spelmekanik och speldynamik i ickespelkontext?

Gamification är ett koncept för hur man applicerar speldesign till en applikation för att engagera användare bättre!

Jag har engagerat mig i ämnet gamification, eller ”spelifiering” som svenska översättningen torde bli, under ca 3 år nu och kan inte riktigt sluta fascineras av potentialen i ämnet. Potentialen, som är ordentligt uppsnackad (och nersnackad) av både Gartner och Forrester, ligger egentligen inte så mycket i teknik utan snarare i den svåraste faktorn av alla – förmågan att engagera!

Vad som är mest roligt i gamification är att den just sätter fokus på individen utan pekpinnar och regler, utan grå revisorkänsla med högtravande snack om kognitiva principer och utan akademisk nasal underton som ”pushar blame” på folk som jobbar hårt med deras webbar (hej Jacob Nielsen) – samt att ämnet producerar resultat. Nå jävulskt! Om man gör det rätt!

Gamification är

  • inte spel. Det är spelmekanik och speldynamik. Men inte spel. Stryk spel. Nämnde jag att det inte var spel?
  • inte nytt. Lojalitetsprogram, bonusprogram, triggerprogram osv har funnits länge. Vad som är nytt är kontexten – det är digitalt!
  • inte enkelt att lyckas med. Det är svårt! Det räcker inte med att kasta in badges, points och achievments och tro att man ska lyckas (hej Kudos Badges)

Det handlar däremot om att låna idéer från spelvärlden som har haft ca 40år på sig att förstå hur man ska motivera människor att engagera sig i någonting digitalt som inte ger några reella värden tillbaka.

För kan man – som Blizzard har gjort – motivera över 12 miljoner personer i spelet World of Warcraft att tillsammans, trots språkliga, åldersmässiga och kulturella olikheter, besegra virtuella drakar i flera timmar långa komplexa, koncentrationskrävande och kollaborativa situationer så borde man väl kunna låna några ynka principer därifrån och applicera på exempelvis tidrapportering?

Ny på det här med Gamification?

  • Läs : Har du precis ramlat över begreppet eller inte haft tid att spana på vad det innebär? Jag föreslår då att du börjar på http://www.gamification.org/
  • Titta : Jag gillar Gabe Zichermann. Investera 16 minuter i en grym föreläsning här!
  • Lyssna : Vidare tänker jag oblygt och ojante föreslå att du kommer och lyssnar på mig när jag försöker raljera på ämnet – jag föreläser nästa gång på Sundsvall 24 i Maj.

Kommentera