comment 0

Reflektioner från Nordic Apis

logo_nordic@2x-150x150

Här gör jag ett försök till att summera mina reflektioner från dagens mycket givande event Nordic APIs. Men ..

Först kontext…

1. API:er, WebbAPI:er, RestAPI:er är metoden för hur vi ska göra internet och webben programmerbar – något som är oerhört viktigt! Det spelar in 100%-igt i de stora pågående rörelserna i runt om världen just nu – Big Data, Molntjänster, Open data / Open gov, distribuerat tjänstesamhälle, demokratisering, upphovsrättsdiskussioner, ”pirater”, Governance etc etc

2. Nordic APIs är ett samarbete mellan två superskillade bolag och engagerade personer bakom dessa – Dopter och Twobo Technologies – som båda verkar för ett API-igare samhälle. Målet för Nordic APIs är att förbättra samtalet mellan oss entusiaster och de verksamheter och organisationer som har behov (oavsett om de vet det eller inte) av API:er.

3. Idag hade Nordic APIs deras första event – ett testskott kan man säga. Och testskottet gick bra. Mycket bra tycker jag.

Sen reflektion…

Summerat spände eventet över ett ganska brett område avsedd för en publik med både bred och djup kunskap. Det var viss del ”verksamhetigt” och stor del ”tekniskt” – det fanns dessutom stora inslag av säkerhet, identitets- och standarddiskussioner samt användarorienterad/ut-ifrån-och-in-ig approach till lösningar.

Specifikt landade det en hel del fina grejjer i tjockskallen (trots låg iq och stort ansikte?) – här är 6 av dem!

 • Hypermedia APIs + Adaptive Web Design. 
  Ja tack. Jag tar det. Mycket bra idéer om att vi faktiskt ska försöka röra oss mot fetare API:er och slankare klienter. Samt att det blir enklare, snabbare, billigare, bättre att bygga engagerande gränssnitt i olika devices om vi bakar in use cases i API:et. Sjukt spännande och jag har mycket läsning att göra på ämnet. Återkommer!
 • Identiteten är nyckeln.
  Mycket av dagens innehåll centrerades – med rätta – kring identiteter. Eller rättare sagt – hanteringen av identiteter. Vår förmåga att kunna hantera identiteter och scenarios är nämligen nyckeln till att kunna serva våra användare och roller med den information de vill ha i rätt format till ”prefered” device. Detta oavsett om de sitter på insidan eller utsidan. Det innebär att vi måste ta ett mycket mera kraftfullt span på hur brandväggens roll (bland annat) ska vara i organisationer. Just nu är de hinder för BYOD och tangenta trender.Personligen är jag lite extra intresserad av detta pga mitt nuvarande uppdrag – hjälpa Verksamt.se med strategier för tillgängliggörande av data. Vi kommer i vårt arbete där behöva förhålla oss till data som ligger bakom ”e-leg” och måste hitta bra metoder för myndighetssverige att kunna ge access till detta via något fiffigt identity provider-koncept (det finns flera kandidater, men vi måste diskutera mera).
 • Developer Experience
  Förmågan att engagera våra användare och få våra API:er användbara bygger på vår förmåga att designa grejjerna mot våra kunders mentala modell. Dvs designa för att engagera utvecklare. Mycket bra läxa där. Jag tackar för den läxan.
 • Standarder och vokabulär
  Vårt jobb med länkade data, öppna data, öppna apier, programmerbar webb etc bygger på vår förmåga att komma överens om koncept och standarder. Det är viktigt att vi alla chippar in och hjälper till med det.
 • Licenser och Terms of Service
  Vi måste ta tag i det nu. Ordentligt. Nyckeln för att kunna omsätta en arkitekturfilosofi och ett arbetssätt som för oss har så många uppenbara fördelar är att vi kan hitta licensformer som minskar verksamheternas upplevda risker kring API:er, öppna data och länkade data. Här är en bra länk för att engagera sig : http://mashup.se/api-licens. Do it!
 • Köttvärlden.
  Det är så jäkla roligt att få träffas i verkligheten. Faan jag skulle vilja hänga mer!

Och avslutningsvis; Feedback

 • Tydligare uppdelning mellan ”publiker” – tekniskt och verksamhetigt. Jag vet att dagens event var tekniskt – och jag gillart. Däremot kommer det vara viktigt att få verksamhetigare spår på API-diskussionen. Ska försöka återkomma med konkreta förslag här.
 • Vad talade vi inte om? Governance. Informationsmodeller. Datadrivet ledarskap. Metod för att förankra/engagera verksamheter kring API:er. Framgångar i andra länder. etc etc. Men det ska ju finnas fina grejjer och prata om sen också!
 • Ja till microevents! Kanske vi kan ha specifika ämnesworkshops i olika städer med olika sammansättningar? Kanske sända via någon fin streamingtjänst? Jag hjälper gärna till med något om vi ska köra något i Sundsvall. Vi har många coola myndigheter som vi kan engagera på något sätt samtidigt. Dessutom kanske vi kan engagera Anders Larsson (som jag f.ö. ska försöka få med till Septembereventet) – och då brukar det hända grejjer!
 • Mycket kolhydrater och lite protein. Jag har svårt att få ordning på datakroppen till beach 2020 om ni ska servera så gott fika 😉

+ lite bonus – feed på #nordicapis

Kommentera