comment 0

En ny spelregel förändrar allt.

en ny spelregel

Varje dag får vi nya rapporter på människans klimatpåverkan. Att vårt klimat förändras är ett odiskutabelt faktum. Det är en ny spelregel och den förändrar allt.

Verkligheten är ett spel. Det är bara svårt att förstå reglerna, oändligt komplext att spela och det är nästan omöjligt att veta när man vinner.

Om man spelar strategispelet Civilization 4 däremot är det mycket tydligare. Spelet är en simulator som handlar om att bygga en civilisation från grunden, tävla mot andra nationer och vinna genom världsdominans.

Jag tror däremot att vi kan lära oss någonting från spelet. Det här är mina tankar …

Spelet liknar verkligheten.

Spelet Civilization är en simulation av verkligheten. Det är spännande eftersom man kan testa olika typer av synsätt, styrelseskick och strategier. Testa olika balanser mellan religion och vetenskap för att se vad som händer. Pröva olika vägar för expansion, krig och försvar. Välja olika taktiker kring handel, kultur och diplomati.

I den sena delen av spelet – under den industriella fasen – har man ett tydligt vägval. Antingen ”free market” eller ”environmentalism”. Fri marknad eller hållbarhet.

Vägvalet leder till 2 olika strategier.

Den hållbara vägen

civ-4-environmentalism

Väljer man hållbarhet kommer de korta ekonomiska vinsterna att minska direkt. Man måste i spelet ställa om produktionen avsevärt och strategin lämpar sig snarare för uthållighet än aggressiv expansion.

Det är en riskminimerande strategi som kräver att man satsar på kultur och diplomati för att vinna. Det är sjukt svårspelad strategi som kräver ett agilt och informerat synsätt för att optimera ekonomin hela tiden. Trådarna på Civfanatics vittnar om det!

Den fria vägen

civ-4-nuke

Väljer man däremot fri marknad kommer tillväxten att fortsätta blomma. Som fan. Ett tag. För sedan börjar kampen mot sina egna utsläpp. Mot sin klimatpåverkan.

Den kampen kan man inte reglera och den äter alltid upp ekonomin tills det blir revolution. Försöker man ställa om till hållbarhet vinner dom andra eftersom man är ”tvåa på bollen”. Det gör att det enda sättet att vinna då är att kriga mot de andra nationerna. Enklast genom atomvapen.

Spelets slut

Spelet slutar när man har världsdominans. Man behöver därför inte ta hand om konsekvenserna av sitt strategival. Båda funkar utmärkt i spelet.

I verkligheten ser det annorlunda ut. Vi tar själva hand om konsekvensen av våra strategier. Eller snarare – våra barn tar hand om det. Det finns egentligen ingen tävling mellan nationer. En nation ju faktiskt är bara en fantasi som har uppstått i hjärnan hos en viss typ av apor. Alla förlorar eller vinner tillsammans. Alla former av liv.

Tävlingen är att överleva oss själva och just nu förlorar vi.

Den nya spelregeln

Den nya spelregeln är att vårt klimat ger oss konkret feedback på våra handlingar. Vi valde fel väg och nu får vi ta konsekvensen. Det var ingen viktig regel tidigare. Nu är den obestridbar nummer ett.

Den slår dessutom till där vi historiskt är som svagast; Den utmanar oss på vår förmåga att samarbeta trots stora olikheter.

Hur ska vi vinna?

Jag vet inte. Jag är själv lite less på att förlora.

Jag vet däremot att vi måste byta mönster om vi ska börja vinna igen.

Jag vet också att vi har fantastiska förmågor om vi får ordning på våra prioriteringar. Om vi bildar oss, sorterar problemen och tänker lite.

Jag tror själv att delar av lösningen kan finnas i digitaliseringen. För om vi tittar på egenskaper från de som lyckas där så ser man ett tydligt mönster. Kanske det mönster vi ska byta till;

  • Det sker tillsammans. Alla är inkluderade.
  • De är resurssnåla och effektiva.
  • Beslut baseras på fakta.
  • Organisationen har fokus på snabba omställningar och förändringar.
  • De gör upp med gamla arv. De accepterar att vad än som gjorts tidigare är det inte en del av lösningen. Känslan av trygghet måste komma ifrån någonting annat helt enkelt.
  • Handlingar i stort och i smått reflekterar en gemensam målbild och mission. På riktigt. Inget fejkat skit.
  • De sätter människan i center. Vi – Homo Sapiens – älskar feedback. Vad än vi gör blir vi bättre om vi får personlig och relevant på återkoppling på det.
  • De är transparanta: öppna ärliga samtal som leder till bra experiment som leder till ny kunskap som leder till bra beslut.
  • De har en prestigefri kultur.
  • De börjar i tid.

Vi måste börja nu.

Kommentera